Споделете в
5/5 - (1 vote)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 26/02/2024
0:00

Категории


Johnny CashJohn R. Cash, известен като Джони Кеш (Johnny Cash), е роден на 26.02.1932 година.

Той е е американски певец, автор на песни и писател, носител на няколко награди „Грами“.

Макар че е известен преди всичко като емблематична фигура на кънтри музиката, някои от песните му навлизат и в други стилове, като рокабили, рокендрол, блус, фолк и госпъл. Джони Кеш е известен със своя специфичен плътен глас, с характерния ритмичен звук на своята поддържаща група „Тенеси Трий“ и със своето тъмно облекло, на което дължи прозвището си „Човекът в черно“.

Голяма част от песните на Джони Кеш, особено тези от края на неговата кариера, отразяват темите за скръбта, моралните изпитания и изкуплението. Някои от най-популярните му песни са „I Walk the Line“, „Folsom Prison Blues“, „Ring of Fire“, „Get Rhythm“ и „Man in Black“. Автор е и на хумористични песни, като „One Piece at a Time“ и „A Boy Named Sue“, както и на „Jackson“, дует с бъдещата му съпруга Джун Картър.

Джони Кеш е вярващ протестант, изследовател на Библията и автор на романа с християнско съдържание „Man In White“. Той издава и запис, в който рецитира цялото съдържание на Новия завет.
Джони Кеш е роден на 26 февруари 1932 година в Кингсленд, Арканзас, в селско семейство с главно английски и шотландски произход. Той има шестима братя и сестри, сред които е музикантът Томи Кеш. През 1935 година семейството се премества в Дайес, новосъздадена колония за оземляване на бедни семейства при Новия курс. От петгодишен той работи в памучните ниви на семейството. Фермата преживява тежко наводнение, което по-късно вдъхновява песента му Five Feet High and Rising. Тежкото положение на семейството му през Голямата депресия оказва силно влияние върху неговите песни.
Източник: Уикипедия 2023

Johnny Cash