5/5 - (13 votes)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 24/01/2023
0:00

Категории


John BelushiJohn Belushi (Джон Белуши) е американски актьор, комик и певец от албански произход. По-голям брат е на актьора Джеймс Белуши. Една от най-известните му роли е в мюзикъла Блус Брадърс.

Биография

Джон Белуши е син на Агнес и Адам Белуши, албански емигранти. Завършва гимназия през 1967 г. Още от първокласник е известна личност и капитан на училищния футболен отбор. Получава прозвището Убиец заради способността си да вкарва голове. След като излиза от един университет, той влиза в друг, където обаче не му дават стипендия като спортист. За да я получи все пак, той се премества в спортния факултет на университета, но и там не го признават. Следва непрекъсната смяна на университети, докато Белуши получава диплома.

Неговият баща притежава два ресторанта и Джон трябвало да ги наследи. Но бащата все пак ги дал на по-малкия си син – Джеймс. През 1971 г. Джон отива на прослушване в Чикагския сатиричен театър. Приет е в трупа, където има само млади актьори. Тогава Джон се увлича по музиката на Джо Кокър и започва да пробва „интересни“ вещества – наркотици като марихуана, пейот и др.

Когато отива в Канада, се запознава с Дан Акройд. Джон му предлага работа в своята трупа, но той отказва и отвръща с по-добро предложение. Двамата създават забавен дует, който става много успешен. Кулминацията на славата му е мюзикълът Блус Брадърс (1980).

Умира на 5 март 1982 г. от свръхдоза на кокаино-хероинова смес. Погребан е на 9 март на гробището Ейбълс Хил, остров Мартас Уайнярд, Масачузетс.

John Belushi