Споделете в
Оценете
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 30/09/2026
0:00

Категории


James DeanНа 30.09.1955 г. в автомобилна катастрофа, карайки с превишена скорост новото си Порше 550 Spyder, само на 24 годишна възраст умира James Dean (Джеймс Дийн). Той е американски актьор.През 1999 година Американският филмов институт включва Дийн под Номер-18 в класацията на най-големите мъжки звезди на класическото Холивудско кино.

Ако се запитвате какво общо има този актьор с музиката, ще разберете в следващите редове.

През следващите 10 години след смъртта на Дийн,  песните за коли, тийнейджъри и трагедии стават обичайни, като Дийн е шаблонът за романтичната главна роля. Можете да направите доста добър аргумент за това, че Дийн е дал началото на рокендрола, тъй като смъртта му добавя автентичност към формата.

През 70-те рокът съзрява и на Дийн се гледа през призмата на носталгията. Докато Бъди Холи е тласъкът за Американски пай” на Дон Маклийн, Дийн разбира се е споменат:
The jester sang for the king and queen
In a coat he borrowed from James Dean

Eagles дори включват песен, наречена “James Dean” в албума си On The Border от 1974 г.:
James Dean, you said it all so clean
And I know my life would look all right If I could see it on the silver screen

И въпреки че Дийн наистина е живял в бързата лента, доказателствата сочат, че той не е шофирал по безразсъден начин, когато неговото Porsche Spyder 550 се блъска в насрещна кола на магистрала в Калифорния. Преди инцидента Дийн отправя призив за безопасност, когато се появява в телевизионното шоу Warner Brothers Presents, за да популяризира предстоящия си филм Giant. В края на видеото Дийн казва: „Спокойно шофиране, животът, който може да спасиш, може да е мой.

James Dean