#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 06/11/2022
0:00

Категории


5/5 - (13 votes)

George Young ACDCНа 6 ноември 1946 година е роден George Young.

Джордж Йънг е шотландско-австралийски музикант, автор на песни и звукозаписен продуцент. През 1966 година с The Easybeats има сингъл „Friday On My Mind“, който достига шеста позиция в Обединеното кралство, а през следващата 1967 г. № 16 в САЩ.

След като групата се разпада през 1969 г., Йънг и неговият колега Harry Vanda започват кариера на автори на песни, в резултат на която двамата създават десетки хитове. Те са двама от най-известните автори на песни в Австралия, като работата на Йънг включва „Love Is In The Air“ и „Yesterday’s Hero“ и двете хитове за Джон Пол Йънг. Ванда и Йънг също са продуценти на ранните песни на AC/DC, създадени от по-малките му братя Малкълм и Ангъс Йънг.

Истинската сила на Джордж обаче освен композиране и свирене се оказва продуценството. Заедно с Хари Ванда и бизнесмена Тед Албърт основават в Сидни през 1973 г. “Албърт Продакшънс”. Точно те помагат на младите Ангъс и Малкълм с техния проект, наречен шантаво “променлив ток-прав ток”. Джордж всъщност бил доста скептичен за бъдещето на цялата тая история…

Макар и зад кадър, той става истински световно познат, копродуцирайки освен AC/DC и Роуз Татуу, Джон Пол Йънг, The Angels и др. Името му стои в ранните албуми Let There Be RockDirty Deeds Done Dirt CheapT.N.T.Powerage и High Voltage, и дори е свирил малко като басист, когато това се наложило в ранната им кариера. Той се завръща на пулта и копродуцира през 2000 г. и Stiff Upper Lip.

Джордж Йънг умира на 22 октомври 2017 г. на 70-годишна възраст, три седмици преди брат му Малкълм Йънг (от AC/DC) да почине.

George Young