Споделете в
5/5 - (1 vote)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 31/05/2024
Цял ден

Категории


31 май 1809 година

На тази дата умира Франц Йозеф Хайдн (на немски: Franz Joseph Haydn), (31 март 1732 – 31 май 1809).

Австрийски композитор от немски произход, представител на виенската класическа школа. Изключително продуктивен творец, често наричан баща на класическата симфония и баща на струнния квартет. Изиграва важна роля в развитието на клавирното трио и сонатната форма.

По-голямата част от своя професионален живот прекарва в имението на унгарските князе Естерхази, откъснат от другите композитори и музикалните течения. Своята изолираност и отсъствие на влияние върху неговото творчество Хайдн коментира с думи:„аз бях принуден да бъда оригинален“. По негово време той е един от най-известните композитори в Европа. Той е близък приятел на Волфганг Амадеус Моцарт и е учител на Лудвиг ван Бетовен.

Интересни факти:
– Симфония No.45 на Хайдн има название „Прощална“. Тя не съдържа шега, но има история, в която Хайдн проявява своето остроумие. Той и оркестърът много дълго се намират в замъка Естерхаза, откъснати от домовете и семействата си в Айзенщат. Продължилият престой тежи на оркестрантите, те са уморени, мечтаят за почивка и искат да се връщат в Айзенщат. Хайдн намеква за това на княза чрез музика: по време на финалното (и неочаквано като последна част на симфония) адажио музикантите един по един спират да свирят, загасват свещта на своя пюпитър и напускат подиума. На края остават само двама, единият от които е самият Хайдн. Никола Естерхази изглежда разбира намека и още на следващия ден музикантите се връщат у дома.

 Йозеф Хайдн (Joseph Haydn) 1732-1809

Franz Joseph Haydn (Хайдн)

Вашият коментар