#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 15/03/2023
0:00

Категории


5/5 - (6 votes)

Fats Domino PianoОстанките от двете пиана на Фатс Домино са открити и спасени от Държавния музей на Луизиана след опит да опазят дома му след урагана Катрина.

Самият Фатс Домино е спасен от гнева на урагана Катрина, но отнема малко повече време, за да спаси пианата си, които са унищожени заедно с дома му в Девети район. Два Steinway, бял Grand и черен Baby Grand, са оставени на склад в Държавния музей на Луизиана, докато не бъдат събрани средства за тяхната реставрация. Отнема шест години, но с малко помощ от фена на Domino – Paul McCartney и продуцента Allan Slaight се събират 35 000 долара.

Черното пиано на Домино е използвано от него за свирене вкъщи, а фокусът на проекта е белият роял, който е стоял като център на дома на легендата на рокендрола от уважаваното си място в хола на семейството. Пианото е било потопено във вода в продължение на две седмици, пълно със сурови отпадъчни води и покрито с пукнатини и олющена боя. Екипът за реставрация напълно разглобява инструмента, като внимателно изследва близо 6000 части и се уверява, че вътре няма вода, преди да го сглоби отново. Когато всичко е направено, блестящото бяло пиано се поставя като музеен експонат, но без да може да се свири на него. Водещият консерватор Шейн Уинтър обяснява, че всички усилия да го направят годно за свирене биха означавали създаване на различно пиано.

Fats Domino PianoТъй като повечето от реликвите от богатата музикална история на Ню Орлиънс – включително инструменти, композиции, снимки и забележителности – са унищожени от бурята, спасяването на двете пиана е културно значимо. Черното е поставено в изложбата на Катрина в Presbytère на Джаксън Скуеър. В Стария американски монетен двор в Ню Орлиънс бялото пиано е нещо повече от част от музикалното наследство, но опустошено и реставрирано, то е символ на устойчивостта на оцелелите от Катрина: променено завинаги, но оставащо силно.

Fats Domino и неговите пиана