#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 30/03/2023
Цял ден

Категории


5/5 - (8 votes)

Eric Clapton е роден на 30 март 1945 година в Ripley, Surrey, Англия.  Певец, композитор и музикант. Наричан ” Slow Hand”. Бил е китарист в групите:
The Roosters (1963).
The Yardbirds (1963-65).
John Mayall’s Bluesbreakers (1965-66).
Cream (1966-68).
Blind Faith (1969).
Derek and the Dominos (1970-71).

Той е единственият изпълнител, който е вписван три пъти в Залата на славата на рокендрола – като член на Ярдбърдс, Крийм и като самостоятелен музикант. Оставяйки значима следа в историята на блуса и музиката въобще, Клептън е считан за един от най-важните и влиятелни китаристи на всички времена, заемайки второ място в класацията „100-те най-велики китаристи на всички времена“ на списанието Ролинг Стоун и четвърти в класацията на Гибсън – „50-те китаристи на всички времена“. За своя принос към музикалната култура през 1994 г. е удостоен със званието Офицер на Ордена на Британската империя, (съкратено OBE) от Кралица Елизабет II, а на 3 ноември 2004 г. на церемония в Бъкингамския дворец със званието Командор на Ордена на Британската империя, (съкратено CBE).

В средата на 1960-те напуска Ярдбърдс, за да отиде да свири блус с Джон Мейол и Блусбрейкърс. Веднага след като се разделя с Мейол, той се включва в Крийм. Това е пауър трио, състоящо се от барабаниста Джинджър Бейкър и бас-китариста Джак Брус, в което Клептън свири продължителни блус импровизации и „носещ изкуството в себе си, базиран на блуса психеделичен поп“. През 1970-те продукциите на Клептън са подвластни на мекия стил на Джей Джей Кейл и регето на Боб Марли. Неговата версия на I Shot The Sheriff помага за пласирането на регето на световния музикален пазар. Две от най-известните му песни са Layla, записана от Дерек Енд Дъ Доминос, поредната група, която сформира, и Crossroads на Робърт Джонсън, записана с Крийм. Синът му Конър умира през 1991 г. и Клептън изразява своята печал в песента Tears In Heaven, която поставя в албума Unplugged.

Носител е на 17 награди Грами и награда Брит за изключителен принос към музиката. През 1998 г. Клептън, самият той лекуващ се от алкохолизъм и зависимости от наркотиците, основава Център „Кросроудс“ на Антигуа, лечебно заведение за възстановяване от наркомании.

Официалният сайт на Eric Clapton 

Eric Clapton

Вашият коментар