Споделете в
Оценете
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 02/04/2024
0:00

Категории


Дюк Елингтън
Duke Ellington

Дюк Елингтън е роден на 2 април 1899 г. във Вашингтон,

в семейство на чернокожи от средната класа. Расте в среда с културни интереси, където изучаването на музикален инструмент е част от доброто възпитание. Момчето взима уроци по пиано, без да гледа на музиката като на бъдещо призвание.

Днес меломаните с отношение към джаза признават единодушно: Дюк Елингтън и Луис Армстронг са най-гениалните му представители.

Това, което Луис Армстронг е дал на импровизирания джаз, е съпоставимо по своята самобитност и красота с оркестровото творчество на Дюк Елингтън. По дълголетие оркестърът на Елингтън няма аналог в историята на джазовите бигбендове. Основан в 1924 г., бендът на Елингтън съществува (с множество метаморфози, последица от участието на различни изключителни инструменталисти) половин век до края на живота на своя ръководител в 1974 г.*. По своя обем – над 450 композиции, повече от 2 000 записа на оркестрови изпълнения – творчеството на Дюк Елингтън е безспорно най-богатото завещание в историята на джаза. Обаче водещото място на Елингтън в това младо изкуство не се определя от количествени показатели. Значението на Елингтън за джаза на 20 век следва да оценяваме по качеството на неговата музика. А тя трудно се вписва в периодизацията, която възприемам в настоящия опит върху историята на джаза.

Подробно за Duke Ellington (Дюк Елингтън) джаз

 

Duke Ellington