5/5 - (7 votes)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 14/01/2023
0:00

Категории


14 декември 1969 година
Дейв Грол e роден в Уорън, Охайо – син на учителка и новинар. Той има германска, ирландска и словашка кръв. Като дете семейството му се мести в Спрингфийлд, Вирджиния, но когато е на 7 родителите му се развеждат и той остава при майка си. Започва музикалната си кариера в началото на 80-те години като барабанист на различни групи в района на Вашингтон САЩ, като най-значителната между тях е Скрийм (Scream) където се налага да лъже за възрастта си, за да го одобрят и вземат.

Най-голямо влияние върху стила му, както сам признава има Джон Бонам – барабаниста на Лед Цепелин.През 1990 г., след разпадането на Скрийм, Грол се присъединява към Нирвана. Макар именно с неговото идване да се поставя началото на Нирвана-манията, самият Дейв никога не се е имал за истински член на групата. Вторият албум на Нирвана “Nevermind”, излязал през 1991, постига световен успех. Той остава до края на нейното съществуване и взема участие в продължилия години съдебен процес за музикалното наследство на Кърт Кобейн, воден между него и Крис Новоселич от една страна и Къртни Лав (вдовицата на Кобейн) от друга.

По времето на Нирвана Дейв Грол издава и собствен материал “Pocketwatch” 1992. След смъртта на Кърт Кобейн през април 1994 Грол се налага да вземе решение какво да прави със себе си след шока. След 6 месеца работа той влиза в Робърт Ланг студио и записва 15 демо парчета. Както това ще се случи и по-късно, той самият изпълнява всички инструменти с изключение само на една китара на едно от парчетата. Предизвиква много голям интерес всред продуцентите, но той самия не се вижда като соло изпълнител и решава да направи група. Така се създава Фу Файтърс – с китариста на Нирвана Пат Смеър, Уйлям Голдсмит и Нейт Мендел /от наскоро разпадналата се банда Sunny Day Real Estate/. След професионално направен микс неговият материал става първият албум на Фу Файтърс. По време на работата по вторият албум между Грол и Голдсмит се появява спор, водещ до напускане на Голдсмит, който е заместен по-късно от бившият барабанист на Аланис Морисет – Тейлър Хоукинс.

Dave Grohl (Дейв Грол)