Споделете в
Оценете
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 20/07/2024
Цял ден

Категории


20 юли 1947

Carlos Santana е роден в Autlán de Navarro, Mexico.
Китарист, композитор и певец.  Създал е групата Santana в San Francisco през 1966. Продал е над 100 милиона броя.

В края на 50-те Сантана свири в клубове с различни групи в Тихуана. През 1961 г. се мести в Сан Франциско, Калифорния. През 1966 г. прави своя дебют с новосформираната група Santana Blues Band. Дебютният албум на Карлос Сантана, носещ неговото име, излиза през 1969 г.

Сантана става изключително известен след представянето си на фестивала в Уудсток през 1969 г. Изненадващата му поява там е показана във филма „Woodstock“. Следващият му албум „Abraxas“ (1970) стига до първото място в класациите и от него са продадени повече от 4 милиона копия в световен мащаб. Три песни от този албум „Black Magic Woman“, „Oye Como Va“, и „Samba Pa Ti“ се превръщат в международни хитове. В следващия си албум от 1973 г. – „Love, Devotion, Surrender“ Карлос Сантана работи заедно с поета и гуру Сри Чимони и джаз китариста Джон Маклафлин.

След турне в продължение на няколко години, Сантана взима участие в първото американско-съветско музикално събитие „Rock’n Roll Summit“ през 1987 г. До този момент Сантана си е изградил имидж на социално ангажиран музикант и на съвестен член на обществото. Той застава зад много благотворителни каузи, някои от които са – San Francisco Earthquake Relief, Doctors Without Borders, Indigenous People Fund, Hispanic Media & Education Group, Amnesty International, LA Museum of Tolerance. През 1998 г. Карлос и съпругата му Дебора основават фондацията „Milagro“, която събира 1 800 000 долара в помощ на обществено онеправданите млади хора. Печалбата от албума си „Shaman“ от 2003 г. дарява за борба със СПИН.

За най-добър албум на Сантана се посочва „Supernatural“ от 1999 г. За него получава 11 награди „Грами“ и продава повече от 25 милиона копия. В този албум са включени хитовете „Smooth“ и „Maria Maria“. За него Карлос Сантана си сътрудничи с Роб Томас, Ерик Клептън, Уайклеф Жан и други музиканти. И след този албум той продължава съвместната си работа с известни изпълнители.

Кариерата му обхваща четри десетилетия. За това време Сантана се е доказал като мултикултурен изпълнител. Той съчетава множество различни музикални и етнически стилове и жанрове. В неговата музика латино, салса, блус, рок и афро-кубински ритми се смесват с елементи на джаз, фюжън и бийт. Стилът му е уникален и изключително разпознаваем. Както самият Карлос Сантана казва: „Още с първия акорд хората ме разпознават…“

Някои мисли на Сантана:
Не е задължително да победим всички свои демони. Главното е да се борим с тях.
Духовността – това е вода, в която няма никакви примеси, а религиите, това е пепси-кола, кока-кола, вино или просто бира.
Музиката реже по-надълбоко от ножа.
Да бъдеш щастлив – това не е цел и не е придобито благо. Това е решение.
Гледайки хората, ангелите плачат, защото за тях е недостъпно онова, което е достъпно за нас – усещането за момента. Ангелите съществуват в безкрайността и не знаят какво е това – да отвориш сутринта новия вестник, а после да забележиш, че по пръстите ти е останало печатарско мастило или да си свалиш обувките под масата и да размърдаш пръстите си.
Добрата музика е като татуировка, нанесена направо на мозъка. След като си я слушал, вече не можеш да се отървеш от нея.
Музиката е баланс между мъжкото и женското начало. Жената е мелодия, мъжът е ритъм. Моята задача е да ги изпратя до леглото, където те ще са ангажирани да направят всичко естествено и нормално.
Микрофон, китара, молив и всичко, което е в мен, използвайки ги за това да накарам хората да повярват в това, че божествена светлина има даже и в ДНК.
На човек по рождение му е дадена свободна воля е много по-силен от демоните и ангелите, понеже демоните са способни само да се бунтуват, а ангелите са способни само да се подчиняват.
Вашите бръчки може да покажат едно нещо – дали сте ядосан и раздразнен постоянно или постоянно се усмихвате.

Официален сайт на Карлос Сантана.

 

 

Carlos Santana