Споделете в
Оценете
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 10/07/2024
Цял ден

Категории


10 юли 1895 година

В Мюнхен, Германска империя, се ражда Карл Орф (на немски: Carl Orff) – немски композитор и музикален педагог.

Най-известното му произведение е сценичната кантата „Кармина Бурана“ от 1937 г., едно от най-популярните хорови произведения на XX век. Автор е на кантатите „Катули Кармина“ и „Триумфът на Афродита“. Автор е и на опери и оркестрови пиеси.

Започва музикалното си образование по пиано, чело и орган през 1900 г. Тогава създава и първата си композиция. Следва в Кралската музикална академия в Мюнхен през 1913 – 1914 г. Пише клавирни творби и песни по текстове на поетите Фридрих Хьолдерлин (1770 – 1843) и Хайнрих Хайне (1797 – 1856). След кратка военна служба през 1914 г. работи като капелмайстор в Мюнхен, Манхайм и Дармщат. През 1924 г. заедно с Доротее Гюнтер основава Училище „Гюнтер“ за гимнастика, ритмика и танцово изкуство. Тук през 1930 – 1935 г. създава система за музикално развитие на децата „Шулверк“, основана върху активизиране на творческия импулс в условията на колективната импровизация.

В Залцбург през 1961 г. Орф създава Орф-институт. Пише музиката за откриването на летните олимпийски игри в Берлин 1936 и Мюнхен 1972.
Като един от най-изтъкнатите композитори, Орф е също така и едно от големите имена в музикалната педагогика през XX век. Почетен гражданин на Мюнхен. Почетен доктор на университетите в Мюнхен и Тюбинген.

Умира на 29 март 1982 година в Мюнхен, Западна Германия. Погребан е в църквата на абатство Андекс, което е голяма чест за светско лице без аристократичен произход. В Андекс всяко лято по инициатива на монаха Анселм Билгри и композитора Вилфрид Хилер се организира музикален фестивал „Орф Андехс“.

В град Дийсен ам Амерзее (Бавария), където е живял в средата на 1950-те години, има къща музей на Орф. През 1975 г. Жан Пиер Понел (на френски: Jean-Pierre Ponnelle) филмира „Кармина Бурана“. На 10 юли 1990 г. в Мюнхен е създаден „Орф Центрум“ – Държавен институт за изследване и документация. Той си поставя за цел съхраняването и популяризирането на творческото и педагогическото наследство на Карл Орф.

“Кармина Бурана” (на латински: Carmina Burana) е произведение на немския композитор Карл Орф. Самият автор я определя като сценична кантата. Произведението е в 25 части за сопран, тенор и баритон, детски хор, голям хор и оркестър (14 от отделните части се изпълняват от хора). За първи път произведението се изпълнява във Франкфурт през 1937 година, в Сан Франциско през 1958 година, в Лондон (концертно) – през 1960 година и се налага като едно от най-предпочитаните съвременни произведения.

 

 

 

Carl Orff (Карл Орф)