Споделете в
5/5 - (1 vote)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 21/11/2023
0:00

Категории


БьоркНа 21 ноември 1965 година в Рейкявик е роден Björk.

Björk Guðmundsdóttir (Бьорк Гудмундсдотир) е исландска певица, композитор, текстописец и актриса.

Известна е с многообразните си интереси в областта на музиката, включващи поп, алтернативен рок, джаз, ембиънт, електроника, фолк и класическа музика. Спечелила е много награди и е номинирана дванадесет пъти за Грами и за наградата на Академията.

Притежава лейбъла One Little Indian, който през 2003 година отчита 15 милиона продажби в световен мащаб. Последният й издаден албум е vulnicura, който е пуснат на 20 януари 2015 година.

Ранна кариера

Бьорк е родена и израснала в Рейкявик, Исландия. Музикалната й кариера започва когато е едва на 11 години, започвайки с обучение по пиано още в началното училище. Един от преподавателите й изпраща записаното от Бьорк изпълнение на песента на Тина Чарлс „I Love to Love“ на RÚV, единствената тогава радио станция в Исландия. Записът бива излъчен по националното радио; след като го чува представител на звукозаписната компания Fálkinn се свързва с Бьорк и ѝ предлага договор. През 1977 е записан и издаден само на територията на Исландия албумът „Björk“.

През юношеските си години Бьорк е силно повлияна от пънк-рока; на 14 години създава момичешката пънк група Spit and Snot, скоро след която сформира и джаз-фюжън групата Exodus. През 1980 година завършва музикално училище. Следващата година тя и басистът Якоб Магнуссон формират групата Jam-80, която по-късно се прекръства на Tappi Tíkarrass и издава сингъла „Bítið Fast í Vítið“. Следващият им албум „Miranda“ е издаден през 1983 година.

По-късно Бьорк започва да работи с Ейнар Йорн Бенедиктссон и Ейнар Мелакс от групата Purrkur Pillnikk, с Гудлаугир Оттарссон, Сигтригур Балдурссон и Биргир Могенсен от Þeyr. След като написват няколко песни и репетират около две седмици, новата група KUKL („магьосничество“ на исландски), развиват звучене най-близо до готик рока. Бьорк започва да демонстрира познатият на мнозина начин на пеене, забележим със специфично виене и крясъци.

KUKL тръгват на национално турне заедно с още една анархистка, но английска пънк група – Crass, като по-късно посещават Великобритания и имат поредица от изпълнения заедно с Flux of Pink Indians. Групата издава два албума: The Eye през 1984 година и Holidays in Europe, в 1986 година, и двата издадени от Crass Records.

Групата се разпада малко след издаването на втория си албум, отчасти поради закриването на техния лейбъл Gramm. През лятото на 1986 година, няколко от членовете на KUKL и сюрреалистичната група Medusa се обединяват, за да създадат артистичния колектив Smekkleysa (лош вкус). Колективът има собствена група, която също се казва KUKL, но много скоро името ѝ се променя на The Sugarcubes. Smekkleysa и The Sugarcubes официално стартират своята дейност на същия ден, в който се ражда синът на Бьорк, Синдри.
Начало на соло кариерата / Debut

Бьорк е известна с оригиналните си изпълнения

През 1992 година The Sugarcubes се разпадат заради конфликти породени от соло амбициите на членовете. Всички от групата са запазили приятелските си отношения и са все още ангажирани с управлението на артистичната формация Smekkleysa. Бьорк се мести в Лондон и започва съвместна работа с продуцента Нелии Хуупър, който е продуцирал и Масив Атак. Тяхното сътрудничество създава първият международен хит на Бьорк „Human Behaviour“. Дебютният ѝ албум „Debut“ излиза юни 1993 година и е посрещнат изключително позитивно от критиците. Списание NME обявява албума за най-добър за 1993 година, а в Щатите достига платинен статус. На БРИТ наградите през 1994 година Бьорк печели наградите за най-добра чуждестранна изпълнителка и най-добър чуждестранен дебют. „Debut“ включва песни написани от Бьорк още като ученичка, както и по-нови музикални съвместни проекти с Хуупър.

Успехът на „Debut“ ѝ позволява да сътрудничи и с други изпълнители за отделни песни, които не фигурират в албума. Бьорк работи с Дейвид Арнолд за песента „Play Dead“, тематичната песен към филма от 1993 година „The Young Americans“ (която се появява като бонус песен при преиздаването на Debut). Сътрудничи и с Трики за проекта му „Nearly God“. Осигурява вокали за една песен от албума на Плейд „Not For Threes“. Също така написва песента „Bedtime Story“, която се появява в албума на Мадона от 1994 година „Bedtime Stories“.

Björk