Споделете в
5/5 - (10 votes)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 16/01/2023
Цял ден

Категории


16 януари 1938 година
Кларинетистът Benny Goodman (Бени Гудман), който е наричан от много импровизационен гений, счупва културните прегради, като свири за пръв път джаз концерт в Carnegie Hall.

Гудман вече е участвал в радио предавания и филми, както и на сцената. Неговият издател предлага да направят концерт в Карнеги хол и след известно колебание, Гудман се съгласява. Билетите за шоуто са продадени седмици преди шоуто.

Подобно на всичко по това време в Америка, джазът все още, като цяло, е разделен на бели и черни. Музиканти като Луис Армстронг и Дюк Елингтън са оценени, но не се приемат толкова сериозно, колкото Гудман или Джордж Гершуин, които са бели.

Гудман заимства много от афро-американските музиканти, за да конструира свой собствен стил на суинг. Той кани солисти от оркестрите на Count Basie и Duke Ellington да излязат на предстоящото шоу. Когато тълпата се събира, тя не знае как да реагира, защото музиката не е позната на повечето посетители на голямата институция. До края на шоуто те се вълнуват и са на крака.

Едно от най-забележителните изпълнения на концерта е това, което Гудман нарича “killer diller”. “Класическото” суинг парче “Sing Sing Sing”, което започва с барабаните на Gene Krupa и запомнящо се соло на пианиста Jess Stacy, легитимира джаза като американска форма на изкуство.

#бенигудман #bennygoodman #джаз #суинг #карнегихол #16януари

За първи път джаз в Карнеги хол – Benny Goodman