Споделете в
Оценете
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 26/05/2024
Цял ден

Категории


Алън Уайт (14 юни 1949 – 26 май 2022) е английски барабанист и автор на песни, най-известен като баранамист в прогресив рок групата Yes.

Роден през 1949 г. в окръг Дърам, Уайт започва да свири на барабани на 12-годишна възраст и се присъединява към първата си група година по-късно: Downbeats.

Той се присъединява към Yes през 1972 г. като заместник на барабаниста Бил Бруфорд. След смъртта на басиста Крис Скуайър през 2015 г., Уайт стана най-дългогодишен член в групата. През 1969 г. Уайт се присъединява към групата Plastic Ono на Джон Ленън и Йоко Оно, след като Ленън го кани да свири на фестивала за възраждане на рокендрола в Торонто, последвано от шоу в балната зала на Lyceum. По-специално той свири на барабани в синглите “Instant Karma!” и “Imagine”, както и на осем от десетте парчета в албума на Ленън от 1971 Imagine.

В допълнение към работата си с Yes и John Lennon, Уайт свири в над 50 албума от други музиканти, по-специално Джордж Харисън, Ginger Baker’s Air Force, Terry Reid, Joe Cocker и The Ventures. Уайт е въведен в Залата на славата на рокендрола като член на Yes през 2017 г.

Alan White – Yes