#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 12/03/2023
0:00

Категории


5/5 - (6 votes)

Al JarreauAl Jarreau е роден на 12 март 1940 година. Алуин (Ал) Лопес Жиро (първото име на английски, второто на испански, третото на френски: Alwin Lopez „Al“ Jarreau, наричан в САЩ Ал Джароу) е американски джазпевец и джазмузикант от френско-креолски произход.

Професионално се занимава с джаз музика от 1968 г. Отличава се с голяма гама от разнообразно и оригинално звучене, както и с отвореността си към различни стилове (соул, ритъм енд блус, поп и т.н.) и различните източници на влияние като (Нат Кинг Коул).

Носител е на няколко награди Грами, а гласът му добива допълнителна известност благодарение на изпълнението на основната тема в сериала „Съдружници по неволя“ от 1980-те години.

Ал Жиро е отрасъл в Милуоки. Завършва бакалавърска степен по изкуства и психология, но няма намерение да се занимава с това. Пее с местна група, наречена The Indigos, преди да се премести в Сан Франциско.

Там се среща с Джордж Дюк – истински “великан”, както сам го нарича, и двамата започват да работят заедно. Вдъхновен да се отдаде на музиката изцяло, Жиро се премества на юг в Лос Анджелис. Там е забелязан от Warner Bros., които му осигуряват договор за запис. Дебютният му албум – “We Got С” става истинска сензация.

През 1977 г. Жиро печели първата от седемте си награди “Грами” за записания на живо албум “Look to the Rainbow”. Жиро има издадени 16 студийни, множество концертни и няколко сборни албума.

В България е изнасял два концерта – първият път през 2007-а година, и вторият – през 2008-а, заедно с Джордж Бенсън.
Умира на 12 февруари 2017 година. Източници: Уикипедия 2023 и дир.бг

Al Jarreau