Споделете в
Оценете
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 06/04/2024
Цял ден

Категории


Въпреки че сингълът на ABBA “Ring Ring” има лек успех в Европа през 1973 година, той не се класира за Евровизия, което би гарантирало на шведския поп квартет бърз успех.
По друг начин са събитията през следващата 1974 година. ABBA не само, че не искат да победят в съревнованието, но искат да пробият в Обединеното кралство и в Щатите с шведското поп звучене. Това няма как да се случи, ако не се нарушпат изградените норми.

Докато в Евровизия обикновено се толерират драматични балади на изпълнители, пеещи на собствен език, ABBA предлагат песен на английски в комбинация с диско бийт, а те са обути със сребърни ботуши. Песента им “Waterloo” печели и от тук започва феноменът ABBA. Сингълът им е начело почти навсякъде в Европа, две седмици първи в Обединеното кралство, и достига шесто в Щатите. Най-много продавания сингъл за времето си, който прави път за световно известни хитове на групата като “Dancing Queen,” “Mamma Mia,” “Fernando,” и “The Name Of The Game.”
Името ABBA е съставено от първите букви от имената на изпълнителитен Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog Anni-Frid Lyngstad.

 

 

 

ABBA – Waterloo