Оценете
#даскалътпомузика #събития

Дата/Време
Дата(и) - 22/10/2022
Цял ден

Категории


22 октомври 1811 г.
Роден в Райдинг, Австрийска империя – Ференц Лист (на унгарски: Liszt Ferenc) или Франц Лист (на немски: Franz Liszt).

Унгарски пианист и композитор от романтичния период. Той е един от най-известните изпълнители в Европа през 19 век, признат особено за умението му в изпълнението и представянето, и пианистките му способности.

Лист е признат заради редефинирането на свиренето на пиано, което той прави, неговото влияние още е видимо и днес, както чрез композициите му, така и с наследството му като учител. Приятел, музикален поощрител и благодетел на много композитори от времето си, включително Фредерик Шопен, Рихард Вагнер, Ектор Берлиоз, Роберт Шуман, Камий Сен-Санс, Едвард Григ, Уле Бул, Йоахим Раф, Михаил Глинка и Александър Бородин.

Като композитор Лист е един от най-изявените представители на Новата германска школа (Neudeutsche Schule). Той е признат заради неговото откривателство на симфоничната поема, както и на модерния соло пиано рецитал, виртуозността, който му печели одобрението на композитори и изпълнители едновременно.

Творчество

симфонии – „Данте“ по „Божествена комедия“ на Данте и „Фауст“ по „Фауст“ на Й. В. Гьоте;
13 симфонични поеми (създател на жанра) – „Прелюдии“ по А. дьо Ламартин, „Тасо“ по Гьоте, „Битката на хуните“ по Каулбах и др.;
2 концерта за пиано, клавирни творби – соната, концертни етюди, валсове („Мефисто валс“);
19 рапсодии („Унгарска рапсодия“), фантазии, транскрипции и др.
В голямата си част творчеството му е програмно, вдъхновено от унгарски национални мелодии и ритми, с емоционално наситена мелодика.

Автор е и на множество есета, посветени на музиката. Близък приятел с Рихард Вагнер, който се жени за дъщеря му.

 

 

Ференц Лист