Споделете в
5/5 - (1 vote)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 18/09/2023
Цял ден

Категории


18 септември 1970 г.
Умира Джеймс „Джими“ Маршал Хендрикс, (роден на 27 ноември 1942 г като Джони Алън Хендрикс)

James „Jimi“ Marshall Hendrix е американски китарист, певец, композитор и продуцент, смятан за най-виртуозния и влиятелен изпълнител на електрическа китара в историята на рок музиката.

Има хитове като ‘Hey Joe’,  ‘Voodoo Chile’ албумът ‘Electric Ladyland’. Hendrix е смятан за най-великият китарист в музикалната история. Участва в Monterey Pop Festival през 1967 година, легендарния Woodstock Festival през 1969 и Isle Of Wight Festival през 1970.

Поставен е на първо място в класацията на списание „Ролинг Стоун“. Изграждането му като музикант е повлияно от блус-китаристите Би Би Кинг, Албърт Кинг, Ти Боун Уокър и Мъди Уотърс. Той обогатява начина на свирене на рок-китарата с използването на фийдбек, дисторшън и други специални ефекти, подобно на други китаристи като Дейв Дейвис от Кинкс и Пийт Тауншънд от Ху, но дълбокото познаване на блус, соул и ритъм енд блус стилистиката позволява на Хендрикс да достигне до едно уникално звучене и да създаде неповторим собствен почерк.

Той също е завършен композитор, чиито песни са изпълнявани от стотици музиканти. Хендрикс е един от първите, които използват звукозаписното студио за разширяване и обогатяване на музикалните си идеи. Освен това, имиджът му на рок-звезда го поставя редом до Литъл Ричард, Чък Бери, Елвис Пресли и Бийтълс.

Джими Хендрикс е един от най-ярките символи на хипи движението през 60-те години на миналия век.

 

 

Умира Джими Хендрикс