Споделете в
5/5 - (1 vote)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 02/09/2023
0:00

Категории


Стив ПоркароСтивън Максуел Поркаро (роден на 2 септември 1957 г.) е американски кийбордист, автор на песни и филмов композитор, известен като един от основателите на рок групата Тото  и последният оцелял брат на Поркаро (след смъртта на Джеф през 1992 г. и Майк през 2015 г.); като автор на песни на ” Human Nature ” от Майкъл Джексън и песни от Тото; и като композитор на телевизионния сериал Justified . Той спечели три награди Грами, включително Запис на годината за Rosanna и Албум на годината за Toto IV, и три номинации.

Поркаро се появява като сесиен музикант в записи на Yes (в Union и Open Your Eyes) и Jefferson Airplane (в техния едноименен реюниън албум от 1989 г. ). Той също беше член на краткотрайната група на Chris Squire, The Chris Squire Experiment, през 1992 г.

Поркаро е родом от Кънектикът. Точно като братята си Джеф и Майк, Стив Поркаро започва като барабанист под ръководството на баща си Джо Поркаро , преди да започне да пиано. През 1967 г. баща му му купува орган, направен от Rheem , компания, специализирана в отопление и климатизация. Скоро след това той заведе баща си в китарен център , за да размени клавиатурата за Farfisa с Leslie 147 и предусилвател, който Поркаро нарече своя „първи истински риг“.

Турнетата на Porcaro започват с Gary Wright по време на турнето му през 1977 г., подкрепяйки албума The Dream Weaver на последния . Поркаро и другите оригинални членове на Тото след това свирят с Боз Скагс , преди да формират Тото.

Поркаро е написал или съавтор на поне една песен за всеки от първите шест албума на Тото, с изключение на Isolation . Двамата му по-големи братя Майк и Джеф бяха басиста и барабаниста на Тото, както и сесийни музиканти, докато баща му Джо беше плодовит сесиен перкусионист.

За разлика от повечето си колеги от Toto групата, той като цяло не участваше с водещи или дори бек вокали; той се смяташе за слаб певец и изпя водеща роля в две от по-ранните си композиции само защото смяташе, че вокалните стилове на колегите му от групата, с изключение на Джоузеф Уилямс , не са подходящи за неговите песни.  Предполага се, че песента ” Rosanna ” е вдъхновена от приятелката на Поркаро по онова време, Розана Аркет , но оттогава това е отречено от автора на песента, Дейвид Пейч, и самата Аркет.

В интервю с Бен Манкевич през 2022 г. и Пейч, и Аркет признаха пред камера, че да, тя е била вдъхновението.

Той напуска Toto през 1987 г. след албума Fahrenheit , за да преследва по-пълноценна кариера като писане на песни и композитор. Въпреки това, Porcaro продължава да работи с Toto в различни поддържащи функции, като помага с клавиатури, дръм лупинг, синтезатори и аранжиране /композиране.

Поркаро композира музиката за песента ” Human Nature ” и продуцира синтезатора за ” The Girl Is Mine ” от албума Thriller на Майкъл Джексън , както и свири на синтезатор и клавиатура на ” Stranger in Moscow ” от албума HIStory на Джаксън.

Стив Поркаро композира музика за филми и телевизия, включително телевизионното шоу на FX Justified , между другото.

Porcaro се върна да свири с Toto на живи изпълнения от 2010 г., когато решиха да реформират групата и да направят турне в Европа, за да подкрепят Mike Porcaro. Те насрочиха още концерти в Европа.

Porcaro участва в студийния албум на групата от 2015 г. Toto XIV , като съавтор и пее водеща роля в „The Little Things“ и пише/пее водеща в само японската бонус версия „Bend“. Когато групата се разпадна през 2019 г. и се прегрупира през 2020 г., Поркаро не се завърна.

 

Стив Поркаро