Споделете в
5/5 - (1 vote)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 01/05/2024
0:00

Категории


Сватбата на Фигаро1 май 1786 – премиера на операта “Сватбата на Фигаро” от Моцарт

И така по избор на Моцарт, Да Понте написва либрето по комедията на Бомарше „Сватбата на Фигаро“

– втората част от трилогията на Пиер Огюст Карон Бомарше „Безумният ден“ (първата част е „Севилският бръснар“. В нея авторът изобличава социалните противоречия във феодалното общество, поради което комедията е забранена от Людовик (Луи) XVI не само във Франция, но и в цяла тогавашна Европа. Поради цензурни съображения Да Понте се отказва от политическите нападки на Фигаро против аристокрацията и до известна степен притъпява социалните конфликти. Моцарт въплътява в операта борбата на Фигаро за собствено достойнство и чест, за чистота на чувствата към Сузана, подчертава общочовешките чувства на героите, както и социалното им неравенство.

Операта е готова през април 1786 г.

Увертюрата към „Сватбата на Фигаро“ е първата оперна увертюра, представляваща самостоятелно, единно и цялостно симфонично произведение. Музиката към операта е всред най-високите достижения на Моцартовия гений.
Да Понте използва своето влияние и красноречие и успява да убеди императора „Сватбата на Фигаро“ да бъде поставена на сцената. Тенорът на виенската опера Михаел О’Кели си спомня: „Аз никога няма да забравя първата репетиция с пълен оркестър. Моцарт се намираше на сцената – с малинов плащ и висока шапка, обвита със златни галони. Той показваше на музикантите от оркестъра темпото. Невъзможно е да се забрави неговото леко усмихнато лице, на което от време на време светваха лъчите на гения. Но това е невъзможно да се опише, както не може да се нарисуват ярките лъчи на слънцето… Когато басистът Бенучи изпя „Момче палаво“, въздействието наподобаваше електрически удар. Всички изпълнители, окрилени от чувството на възхищение, извикаха: „Браво, маестро! Да живее великият Моцарт!“ Аз мислех, че музикантите няма да прекратят овациите, така силно и продължително чукаха с лъковете си по пултовете. Малкият човек с чести поклони изказваше своята сърдечна благодарност.. .“  (Б. Кремнев, Моцарт, М., Изд. ЦК ВЛКСМ, 1958, стр. 201—202).

Публиката посреща премиерата с горещ възторг /1 май 1786/, но официалната критика и придворните музикални авторитети не се отзовават ласкаво за нея, Скоро операта е свалена от сцената, въпреки големия й успех. Това се отразява много зле на материалното положение на Моцарт. Композиторът започва да продава на безценица ръкописите си, кредиторите му налагат заеми с високи лихви. Сменя квартирите си, условията, при които живее и твори по това време, са потресаващо трудни. Но в Прага „Сватбата на Фигаро“ е посрещната с истински триумф. Тя става толкова популярна всред гражданите, че мелодиите й звучат по улиците, в градините, в заведенията, по домовете.

Още за “Сватбата на Фигаро”.

Сватбата на Фигаро – премиера