Оценете
#даскалътпомузика #събития

Дата/Време
Дата(и) - 27/10/2022
Цял ден

Категории


На 27 октомври 1782 г. в Генуа, Италия е роден Николо Паганини (на италиански: Niccolo Paganini). Италиански композитор, виртуозен цигулар и китарист.

Той е сред най-известните цигулари на своето време и най-ярките личности в музиката. Смятан от мнозина за първия виртуоз на цигулката, Паганини притежава отлична интонация и прилага новаторски техники. Автор е на многобройни музикални произведения за струнни инструменти: 24 капричиа за цигулка, 15 струнни квартета за цигулка, китара, виола и виолончело, 13 сонати за цигулка, китара и виола, 6 концерта за цигулка с оркестър, 1 концерт за китара с оркестър, около 200 пиеси за китара, вариации, акорди и други.

Николо Паганини е третото (според други източници – второто от 6-те деца в семейството на продавача на мандолини Антонио Паганини, който от малък мечтае за кариерата на музикант, и съпругата му Тереза Бочиардо. Като на сън майка му вижда ангел, който предрича на нейния любим син кариера на велик музикант, а баща му повярва в това.

Според биографа му Петър Лихтентал той получава уроци по свирене на мандолина от баща си, когато е на 5 години, на 6 г. вече се учи да свири на цигулка, а създава първите си композиции преди да навърши 8 години. Като момче Николо написва няколко произведения за цигулка, които не са запазени до днес, и макар че са били трудни, той успешно ги изпълнява. По спомени на самия музикант, баща му строго го наказвал, ако не прояви задължителна прилежност, и това впоследствие се отразява на неговото и без това слабо здраве. Продължава обучението си при най-известните учители в родния си град Генуа като Джовани Червето и Джакомо Коста. Не е известно, посещавал ли е Паганини училище, възможно е да се е научил да чете и пише по-късно. В негови писма, написани в зряла възраст, се срещат правописни грешки, обаче той притежавал някои познания по литература, история, митология.

Умира в Ница, Франция на 27 май 1840 година.

 

 

Николо Паганини