Споделете в
5/5 - (1 vote)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 10/02/2024
0:00

Категории


Мария Мутафчиева МериМария Илиева Мутафчиева (Мери) е българска певица, музикантка, композиторка и поетеса.

Родена е в Бургас на 10 февруари 1973 г. Завършва Математическата гимназия в града, а след това – специалността „Славянски филологии“ в СУ „Св. Климент Охридски“. От шестгодишна възраст свири на пиано. През 1994 г. заедно с Мирослав Мутафчиев и Илиян Георгиев Мери създават популярната група Мери Бойс Бенд. Тя е вокалист и автор на музиката и текстовете на песните на групата. Месец след като Мери Бойс Бенд печели наградата БГ група на 2012 г. и пуска на музикалния пазар албума си „Непознати улици 2012“, Мария Мутафчиева издава и книга с това име. В нея са събрани ранни стихове и първите ѝ текстове за песни. През същата година тя стартира и Национален поетичен конкурс „Непознати улици“, за ученици от 7-и до 12-и клас, който се провежда всяка година през октомври. Мария Мутафчиева – Мери работи и по самостоятелен албум, сингли от който са „Приказка за нас“, „Дъждовните дни“, „В моето сърце“ и „Нежната тайна“.

Мери Бойс Бенд добива популярност веднага със създаването си в софийските клубове през 1995 г. Носител е на много награди и номинации за музика. Нейни клипове са излъчвани в престижния „World Chart Express“ на MTV. Истинският връх в кариерата на групата идва още с издаването на първия ѝ авторски албум, чиято заглавна песен „Непознати улици“ днес е поместена в учебници по музика за шести и седми клас. В учебници по музика, съответно за седми и девети клас, са и песните „Дългият път към дома“ и „Слънчогледите“.

Дискография
Албуми с „Мери Бойс Бенд“
Непознати улици (2001) – Музика и текст на всички песни: Мария Мутафчиева (освен „Есен“ на Митко Щерев, Стефан Банков), аранжимент на всички песни: „Мери Бойс Бенд“.
Само за теб (2004) – Музика и текст на всички песни: Мария Мутафчиева, аранжимент на всички песни: „Мери Бойс Бенд“.
Distant streets – compilation (2004) – Музика и текст на № 1, 3, 4, 6, 11, 12: Мария Мутафчиева, а на останалите: музика – Карл-Хайнц Колонерус, текст – Анита Каримова, текст на 10: Карл-Хайнц Колонерус, аранжимент на всички песни: „Мери Бойс Бенд“.
Дългият път към дома (2010) – Музика и текст на всички песни: Мария Мутафчиева, аранжимент на всички песни: „Мери Бойс Бенд“.
Непознати улици 2012 (2012) – Музика и текст на всички песни: Мария Мутафчиева, аранжимент на всички песни: „Мери Бойс Бенд“.
Щастливи дни (2018) – Музика и текст на всички песни: Мария Мутафчиева (освен „До края на света“ – музика: Мирослав Мутафчиев), аранжимент на всички песни: Мирослав Мутафчиев и „Мери Бойс Бенд“.

Мария Мутафчиева (Мери)