Споделете в
Оценете
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 04/08/2024
0:00

Категории


Луис АрмстронгНа 4 август 1901 година е роден Louis Daniel Armstrong (Луис Даниъл Армстронг), известен и с прякорите си Сачмо, Сач и Попс, – американски джаз музикант, тромпетист, вокалист, композитор, една от най-влиятелните фигури в областта на музиката на 20 век, считан от мнозина за най-известния джаз изпълнител на 20 век.

Самият Армстронг често твърди, че е роден на 4 юли 1900 година, дата, отбелязана в много биографии. Въпреки че той умира през 1971 година, едва в средата на 1980-те години, когато са намерени документи от кръщаването му, става известно, че истинска му рождена дата е 4 август 1901 година.

Той е харизматичен иновативен изпълнител, чиито музикални умения и ярка индивидуалност превръщат джаза от регионална танцова музика в популярна форма на изкуство. Първоначално Армстронг става известен като тромпетист, но е също така и един от най-влиятелните джаз певци и в края на кариерата си е по-известен като вокалист. От 1960 г. има звезда на Холивудската алея на славата. През 2017 година е въведен в Залата на славата на ритъм и блус.

Кариерата му трае от 1920-те до края на 1960-те. През 1929 г. Армстронг записва и широко популяризира песента „Когато се усмихваш“. В нея той призовава притиснатите от тежката икономическа криза американци да се усмихват. Изпълнението му завършва с тромпетно соло, в което няма импровизации, но то внушава убедително, че ако човек вложи усилие, ще победи. Любовта и уважението на американците към Армстронг се дължат до голяма степен на това негово изпълнение.

Летището на Ню Орлиънс носи името на Луис Армстронг.

Луис Армстронг