Споделете в
5/5 - (1 vote)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 01/05/2024
Цял ден

Категории


1 май 1761 година.

Хайдн подписва първия си договор с Княз Естерхази (Esterházy).
Неговите задължения включват композиране на музика по поръчка и вкус на княза, ръководство на оркестъра, свирене за и с княза, писане и постановка на опери. Там той прекарва 30 години.
Симфония No.45 има название „Прощална“. Тя не съдържа шега, но има история, в която Хайдн проявява своето остроумие. Той и оркестърът много дълго се намират в замъка Естерхаза, откъснати от домовете и семействата си в Айзенщат. Продължилият престой тежи на оркестрантите, те са уморени, мечтаят за почивка и искат да се връщат в Айзенщат. Хайдн намеква за това на княза чрез музика: по време на финалното (и неочаквано като последна част на симфония) адажио музикантите един по един спират да свирят, загасват свещта на своя пюпитър и напускат подиума. На края остават само двама, единият от които е самият Хайдн. Никола Естерхази изглежда разбира намека и още на следващия ден музикантите се връщат у дома.

Тук ви показвам изпълнението на музикантите и как те напускат сцената. Ако все пак искате да чуете цялата симфония, можете да започнете видеото от начало.

Йозеф Хайдн