Споделете в
5/5 - (1 vote)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 16/02/2024
0:00

Категории


Иво Папазов-ИбрямаИво Папазов е роден на 16 февруари 1952 година в Кърджали в циганско-мюсюлманско семейство на потомствени професионални зурнаджии и кларинетисти. Иво Митков Папазов, известен и с рожденото си име Ибряма, е български кларинетист, една от водещите фигури на сватбарската музика.

Биография

Започва да свири още от дете, заедно с баща си, натрупвайки голям опит в свиренето по сватби из Тракия, при което развива собствен репертоар и характерен стил. Учи за кратко в Строителния техникум в Кърджали, но напуска училище, за да работи като музикант.

Първия си оркестър Папазов формира през 1974 година, но известен става с оркестър „Тракия“, основан през 1978 година. През този период той придобива огромна известност сред публиката и множество последователи сред музикантите, поставяйки началото на едно от двете течения в кларинетното свирене в сватбарската музика (другото е повлияно основно от Младен Малаков).

По време на т. нар. „Възродителен процес“ е съден и пратен в трудов лагер заради произхода си.

Както и цялото направление на сватбарската музика Иво Папазов задълго остава игнориран от официалната музикална индустрия на комунистическия режим. Докато любителски записи на негови концертни изпълнения се записват на касети и се разпространяват в многохилядни тиражи, държавната звукозаписна компания „Балкантон“ издава едва в края на 80-те години няколко грамофонни плочи с негови изпълнения, при това на предварително обработена и аранжирана от казионни композитори музика.

В края на 80-те години успява да подпише договор с британския лейбъл Hannibal Records, с който издава два албума със смесица от джаз, тракийска народна, циганска и турска музика. Първият му албум е озаглавен „Пътуването на Орфей“. За международната музикална общественост го открива Джо Бойд. Става международно известен с виртуозността, с която превръща сватбарската музика в джаз-феномен. След промените в края на 1989 г. Ибряма свири по цял свят, в сътрудничество с най-добрите джазмени на няколко континента.

От края на 1980-те години живее в Богомилово.

Награди и отличия
През 2005 г. печели наградата на публиката на престижните награди за World Music на Радио 3 на английската BBC и я посвещава на сънародниците си. През същата година става лице на България за първия рекламен клип за страната, който се завърта по европейския телевизионен канал Euronews и в който звучи неговата мелодия „Носталгия“.

Източник: Уикипедия 2023

Иво Папазов – Ибряма