Споделете в
Оценете
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 19/06/2024
Цял ден

Категории


19 юни 1930 година

Роден е Жул Ефраим Леви – български композитор, диригент, музикален педагог и общественик от еврейски произход.

Биография
Роден е в Солун в еврейско семейство. Баща му е архитект. През 1939 г. семейството се мести да живее в София. През 1957 година Леви завършва композиция в Държавната музикална академия в класа на проф. Веселин Стоянов. Работи като диригент на Ансамбъла за песни и танци на Българската армия, на оркестъра към Държавния сатиричен театър, в ДМТ „Стефан Македонски“, в духовия оркестър на Димитровград. Преподава музикален анализ и други музикално-теоретични дисциплини в Академията и в НАТФИЗ.

Композирал е операта „Неда“, четири симфонии, творби за духов и естраден оркестър, няколко мюзикъла, а също и хорова, солова вокална музика и музика към филми и радиопредавания.

Дълги години заема постовете генерален секретар на Българския национален комитет за музика при ЮНЕСКО и секретар на Съюза на българските композитори. За творчеството си е удостоен с отличия на различни форуми, сред които конкурса по композиция на Международния фестивал в Москва (1957) и Международната трибуна на композиторите в Париж (1974).
Жул Леви е първият диригент на Биг Бенда на БНР.
Умира на 3 юни 2006 г. (75 г.) в София, България

Жул Леви