Споделете в
Оценете
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 28/11/2023
Цял ден

Категории


28 ноември 1632 г. Флоренция, Италия
Роден е Жан-Батист Люли (френски: Jean-Baptiste Lully, на италиански: Giovanni Battista Lulli) – френски композитор от италиански произход от епохата на Барока, дворцов композитор на крал Луи XIV.
Той е композитор, инструменталист и танцьор. Люли представя балет, базиран на танците гавот, менует, ригадон и сарабанда. Люли се смята за създател на френската овертюра. Счита се за основоположник на френската опера. Създава „Психея“, „Артемида“ и др.

Люли е син на италиански мелничар, Люли получава първите си уроци по музика от монах францисканец. През 1646 г. заминава за Париж, където става учител по италиански на племенницата на краля Ан Мари Луиз д’Орлеан. Ан Мари изпада в немилост през 1652 г. и след нейното заминаване Люли е принуден да търси ново поприще в двора. Бързо печели доверието на краля и още през 1653 г. бива назначен за кралски композитор на инструментална музика (Compositeur de la musique instrumentale). През периода 1664 – 1671 г. работи съвместно с Молиер. През 1672 г. създава първата си опера, която жъне успех сред публиката. Постепенно се налага като основоположник на френската класическа опера. Произведенията му се радват на голяма популярност. На 8 януари 1687 г. Люли дирижирал Te Deum пред крал Луи ХІV. За да отмерва музикалния ритъм, той използвал жезъл, с който удрял по пода. Поради невнимание обаче премазал един от пръстите на крака си, който се инфектирал. На 22 март 1687 г. починал от гангрена.

 

 

Жан-Батист Люли