Споделете в
5/5 - (1 vote)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 29/11/2023
0:00

Категории


29 ноември 2001 година

Умира най-младият Бийтълс – Джордж Харисън.
В началото Харисън е бил соло китарист на Бийтълс. След период от време, когато групата намира своя стил, Харисън започва да пише песни, между които са “Taxman” и “Something”. Много от неговите песни не попадат в албумите на Бийтълс, тъй като Джон Ленън и Пол Маккартни заемат “позиция”. След като групата се разделя Джордж има песни за цели три албума. Резултатът от това е албумът All Things Must Pass – невероятен троен албум от 1970 година, който включва песните “My Sweet Lord” и “What Is Life.”

Харисън издава няколко албума през 70те, но решава да не е толкова видим за публиката след смъртта на Джон Ленън. Той се занимава с градинарство и създава своя филмова компания HandMade Films, която издава филмите Monty Python’s Life of Brian (1979), Time Bandits (1981) и Shanghai Surprise (1986 – малък провал).

През 1988 година създава групата The Traveling Wilburys, която включва Tom Petty, Jeff Lynne, Bob Dylan и Roy Orbison. Джордж нарича бенда  “One of the most enjoyable things I’ve done.”

Джордж Харисън откривс Индийската музика и става студент по Източна религия – нещо, с което се е срещал преди. След неуспешна операция за премахване на раково образование ва началото на ноември 2001 година, той се подготва за смъртта си, срещайки се с приятели и семейство, за да си вземе сбогом. В традицията на Кришна, той е кремиран часове след смъртта си в тясно обкръжение.

 

 

 

 

Джордж Харисън