Споделете в
5/5 - (1 vote)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 02/02/2024
Цял ден

Категории


Джовани Пиерлуиджи да Палестрина (2 февруари 1526 – 2 февруари 1594)

Джовани Пиерлуиджи е роден в градчето Палестрина край Рим, по това време част от Папската държава. Според различни източници това става на 3 февруари 1525 година или на 2 февруари 1526 година. Той изглежда посещава за пръв път Рим, градът, в който ще прекара по-голямата част от живота си, през 1537 година, когато е споменат в списъка на хористите в базиликата „Санта Мария Маджоре“.

Първоначалното си музикално образование Палестрина получава от живеещите в Рим французи Робен Малапер и Фермен Льобел. Той се изгражда като музикант под влияние на северноевропейския полифоничен стил, който по това време преобладава в Италия, до голяма степен заради авторитета на двама нидерландски композитори – Гийом Дюфе и Жоскен де Пре.

От 1544 година Палестрина е органист в главната църква на родния си град. Първите му публикувани композиции са сборник с меси, първото подобно издание от местен композитор — по това време в Италия повечето композитори на църковна музика идват от Нидерландия, Франция, Португалия и Испания. То следва модела на подобно издание от Кристобал де Моралес, като гравюрата на челната страница е почти точно копие на тази от книгата на Моралес. Сборникът на Палестрина прави силно впечатление на папа Юлий III, който преди това е епископ на Палестрина, и през 1551 година той го назначава за капелмайстор на хора на папската базилика „Свети Петър“ в Рим, станал известен като Юлианска капела.

През следващите години Палестрина продължава да ръководи хорове в различни римски църкви, включително в „Сан Джовани ин Латерано“ (1555-1560), където преди него работи Орландо ди Ласо, и в „Санта Мария Маджоре“ (1561-1566). През 1571 година се връща в Юлианската капела на „Свети Петър“ и остава там до края на живота си.

70-те години са особено тежки за Палестрина в личен план — губи брат си, двама от синовете си и съпругата си по време на три чумни епидемии през 1572, 1575 и 1580 година. Изглежда по това време той обмисля възможността да стане свещеник, но решава да се ожени повторно, този път за богата вдовица. Това слага край на финансовите му проблеми от предходните години и му дава възможност да композира активно до края на живота си.

Джовани Пиерлуиджи да Палестрина умира в Рим от плеврит на 2 февруари 1594 година. Съгласно обичайната практика по това време, той е погребан същия ден в прост ковчег с оловна плоча с надпис „Libera me Domine“. На погребението му е изпълнен псалм в пет част за три хора.

Giovanni Pierluigi da Palestrina е италиански композитор от периода на Ренесанса, един от най-значимите композитори през втората половина на 16 век. Усъвършенства музикалните многогласни жанрове, създава много мотети и мадригали. Най-известното му произведение е мотетът Стабат матер (Stabat mater).

Джовани Пиерлуиджи да Палестрина