Споделете в
5/5 - (1 vote)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 25/12/2023
Цял ден

Категории


25 декември 2006 година

Умира James Brown (Джеймс Браун) – американски певец, композитор, музикален продуцент и шоумен, смятан за една от най-влиятелните фигури в поп музиката.

Наричан Кръстникът на соула, защото оказва пряко влияние върху еволюирането на госпъл, ритъм енд блуса в соул и фънк. Той оставя голяма следа в различни музикални жанрове, като рок, джаз, реге, диско, танцова и електронна музика, афробийт и хип-хоп. Характерни за него са музикалните крясъци, трескавият танц и необичайният ритмичен стил.

Браун започва музикалната си кариера през 1953 и се изстрелва към върха на славата в края на 50-те и началото на 60-те години след разтърсващи изпълнения на живо и поредица от много добре приети хитове. Въпреки разнообразните лични проблеми и пречки, той продължава да прави хитове до края на 80-те. През 60-те и 70-те Браун е замесен в няколко политически скандала в Америка, свързани предимно с дейността му на активист в защита на афроамериканците и бедните. Изнася концерт в Зала 1 на НДК в София през 1996 година.

Джеймс Браун е известен с много прозвища, сред които Soul Brother Number One, Mr. Dynamite, The Hardest-Working Man in Show Business, Minister of The New New Super Heavy Funk, Mr. Please Please Please и най-известното – The Godfather of Soul (‘Кръстникът на соула’).

 

Джеймс Браун