Споделете в
5/5 - (1 vote)
#даскалътпомузика #историянамузиката #музикалнифакти #натозиденвмузиката

Дата/Време
Дата(и) - 15/01/2024
0:00

Категории


Supremes15.01.1961

The Supremes подписват договор с Motown Records. Заедно с изпълнителките Mary Wilson, Diana Ross и Florence Ballard, има и четвърти член на групата –  Barbara Martin, която напуска година по-късно. Всички, с изключение на Барбара са непълнолетни (под 18) и им е нужно разрешение от родителите, което е постигнато след като шефът на компанията Berry Gordy и неговата сестра Esther, ги убеждават.

The Supremes (Сюпримс)

е американска женска музикална група, превърнала се в символ на „Мотаун Рекърдс“ през 1960-те години.

Групата е основана в Детройт (Мичиган) през 1959 г. под името „Праймътс“ (The Primettes). Репертоарът им включва ду-уап, поп, соул, песни от мюзикъли от Броудей, психеделичен соул и диско. Те са групата с най-голям търговски успех в историята на Мотаун, както и една от най-успешните групи в историята на американската популярна музика. 12 от техните песни се изкачват до номер 1 в класацията на сп. „Билборд“ „Хот 200“. Автори и продуценти на повечето от тези хитове са триото Холанд-Доужър-Холанд. Когато „Сюпримс“ са в своя зенит в средата на 60-те, те съперничат на „Бийтълс“ по световна популярност, а успехът им се превръща в предпоставка за последвалите пробиви на афроамерикански ритъм енд блус и соул музиканти в мейнстрийма.

„Праймътс“ са основани от Флорънс Балард, Мери Уилсън, Даяна Рос и Бети Макглаун,

всички жители на квартала „Брюстър-Дъглас“ в Детройт. Те са замислени като посестрима на „Праймс“ група (част от която са Пол Уилямс и Еди Кендрикс, по-късно част от „Темптейшънс“). През 1960 г. Макглаун е заменена от Барбара Мартин, а през следващата година групата подписва договор с Мотаун под името „Сюпримс“ (върховните). Мартин напуска в началото на 1962 и Рос, Балард и Уилсън продължават творческия си път като музикално трио.

В средата на 60-те „Сюпримс“ постигат голям успех в мейнстрийма,

като главна вокалистка е Рос. През 1967 президентът на Мотаун, Бери Горди, преименува групата на „Даяна Рос Енд Дъ Сюпримс“; освен това, Балард е заменена от Синди Бърдсонг. През 1970 г. Рос напуска групата, за да се посвети на соловата си кариера, и е заменена от Джин Теръл. Така групата отново възвръща първоначалното си наименование — „Сюпримс“. След 1972 г. съставът често се мени; в средата на 70-те членове на групата са Линда Лорънс, Шери Пейн и Сюзи Грийн.

Окончателното разформироване на „Сюпримс“ настъпва през 1977 г. след 18 години творчество.

The Supremes