Споделете в
5/5 - (15 votes)

Видео на втора част от образователния урок

Що е диригент и неговата роля в оркестъра и хора

Образователен урок “Що е диригент и неговата роля в оркестъра и хора” с лектор диригент маестро Владимир Бошнаков се проведе през април 2019 година. Той беше организиран от Даскалът по музика и беше безплатен за всички ученици на община Велико Търново. Гледайте “Що е диригент и неговата роля в оркестъра и хора – част 1“.

Маестро Владимир Бошнаков - Що е диригент и неговата роля в оркестъра и хора
Маестро Владимир Бошнаков
Маестро Бошнаков е диригент на Държавна опера Стара Загора,

Държавна опера Русе, Биг бенд Велико Търново. Освен множеството оперни и оперетни постановки, под неговата диригентска палка са свирили различни и разнообразни състави. Маестро Бошнаков запозна учениците със същността на диригентската професия, какво трябва, за да си добър диригент, отношенията с музикантите, любовта към музиката.
Един урок, който е повече от пожелателен за гледане от ученици и възрастни. Искрени благодарности на маестро Бошнаков за отделеното време, споделените знания, опит и отношението към учениците.

Използвани кадри от:

– YouTube канал на Държавна опера Стара Загора – кадри от постановка на “Турандот” от Пучини.
– YouTube канал на Филхармонията на Los Angelis – използвани кадри от съвместното изпълнение на оркестъра Simon Bolivar и Youth Orchestra LA (YOLA).
– Моцарт – Симфония 40 в сол минор в изпълнение на Бостънски симфоничен оркестър. Диригент Ленард Бърнстейн.
– Снимки от презентация на Даниела Попова – учител от СОУ “Св. Патриарх Евтимий” – “Петя и вълкът” от Сергей Прокофиев – https://www.slideshare.net/DanielaPop…
– Sinfonia Rotterdam – изпълнение на Симфония 45 “Прощална” от Хайдн, Диригент – Conrad van Alphen Всички права принадлежат на тегните автори.

Използваните снимки, видео и аудио записи са само с образователна цел. Този филм може да се използва свободно под лиценз: Признание – Некомерсиално – Споделяне на споделеното 4.0 Международен Creative Common.

Образователният урок беше отразен и в местните медии.

Събитието:

Даскалът по музика организира образователен урок за всички ученици на Велико Търново на тема “Що е диригент и неговата роля в оркестъра и хора“.

Образователният урок е безплатен за всички желаещи и ще се проведе в салона на читалище “Искра” на 10 април 2019 година от 14:00 часа.
Специален гост е маестро Владимир Бошнаков – диригент на Държавна опера Стара Загора, Държавна опера Русе и Биг Бенд Велико Търново.

Предполагаема продължителност – 50 минути

За класата на един оркестър не е достатъчно да се съберат само добри музиканти. Ролята на диригента остава често неразбрана, но именно той е човекът, който прави от сбора оркестранти колектив, а музиката да звучи хармонично.
Маестро Бошнаков е дирижирал всичко – от сериозните опери до разнообразните леки жанрове в цялата им пълнота. Професионалните му ангажименти го пращат през ден в друг театър, пред друга публика и затова може да му се вярва на оценките, които прави на музикалните предпочитания на зрителите в отделните градове.

Събитие във Фейсбук – https://www.facebook.com/events/544314095974416/

Що е диригент и неговата роля в оркестъра и хора – част 2