Споделете в
5/5 - (12 votes)

Успешно телефонно интервю проведоха ученици от шести класове с известния композитор Стефан Диомов.

Присъстващата журналистка Сашка Александрова от вестник “Борба” публикува следния материал. https://www.borbabg.com/2017/10/06/учител-организира-нестандартни-часо/

ШЕСТОКЛАСНИЦИ И ПЕТОКЛАСНИЦИ ОТ ОУ „СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ“ – В. ТЪРНОВО, НАПРАВИХА ВЧЕРА ИНТЕРВЮ С ПОПУЛЯРНИЯ КОМПОЗИТОР НА ЗАБАВНИ ПЕСНИ СТЕФАН ДИОМОВ. Интервюто беше през интернет заради невъзможността на композитора да дойде лично във Велико Търново. Момичетата и момчетата разговаряха с популярния композитор близо час и питаха за детството му, за първите песни, които е написал, за това какво го вдъхновява. Децата не спестиха на Стефан Диомов и много провокативни въпроси. Композиторът трябваше да се върне в далечната 1972 г., когато е написал първата си песен „Балада“, след това да разкаже как му е хрумнала мелодията за един от най-популярните му хитове – песента „Приятели“, която шестокласниците изучават в часовете по музика.

В края на разговора децата изпълниха песента, за да изразят благодарността си към Стефан Диомов, а той от своя страна им призна, че се е почувствал особено щастлив от тяхното внимание. Благодари им за интересните въпроси, дори и за тези, които са били провокации.

НЕСТАНДАРТНИЯТ ЧАС ПО ПЕЕНЕ БЕШЕ ПО ИДЕЯ НА ДОБРИН ПЕЛТЕКОВ, КОЙТО Е УЧИТЕЛ ПО МУЗИКА В УЧИЛИЩЕТО. Той е решил през цялата учебна година да среща своите ученици с популярни изпълнители и музиканти от българската поп и рок музика, както и с изпълнители на народна музика. „Аз нямам кабинет и на практика целия си кабинет нося в тази раница. Но въпреки това искам да покажа на децата, че музиката е изкуство, което може да им донесе много радост и обич. Затова искам да ги срещна с популярни имена, да ги запозная с изпълнители и композитори, за да предизвикам интереса им към хубавата българска музика“, коментира г-н Пелтеков. Първият час, който той направи за децата, беше дистанционно интервю, но следващия път възпитаниците на Добрин Пелтеков ще могат лично да се срещнат със Звезди от група „Ахат“. Изпълнителят вече е приел поканата да гостува в училището, каза Добрин Пелтеков, самият той музикант и композитор. Миналата година той написа детския мюзикъл „През гори и води“ за децата на учителката Людмила Райкова.

 

Видео от проведеното интервю:

 

Снимки:

Интервю със Стефан Диомов