Споделете в
5/5 - (107 votes)


Оратница изнесоха образователен концерт в ОУ “Св. Патриарх Евтимий” Велико Търново по покана на учителя по музика Добрин Пелтеков

Това, че “Оратница” са една уникална музикална формация е безспорно. Тяхното изкуство е звучало в огромна част на Европа, а вече и в Америка. Всички техни участия в България са в препълнени клубове. Събрани от любовта към музиката, те успяват да обработят българския фоклор по един уникален начин, като го съчетават със звук от чужди инструменти и смесван с различни стилове.
Момчетата и момичетата от Оратница бяха посрещнати с огромни аплодисменти, а учениците попиваха всеки звук от нестандартните за тях инструменти. След всяко изпълнение, музикантите запознаваха аудиторията с различен инструмент, показваха им как се свири, разказваха им за произхода. Отново музика и отново кратък разказ за песните, обичаите, инструментите. Музикантите отговаряха на всеки зададен въпрос – как са се запознали, как са създали групата, какво образование имат…  И отново музика – децата бяха въвлечени в песните, като им беше показано кой исов тон да пеят, за да се получи ефект на гайдата, да пляскат с ръце, да тропат с крака по време на изпълненията. Самата атмосфера, с насядали по пода ученици, придаваше на диалога непринуденост и освободеност.

Усмивките по лицата на музикантите показваха приятната изненада и желанието им да информират и образоват присъстващите.
Астрономическият час се почувства като един миг.
Добрин Пелтеков изрази своята благодарност както към “Оратница”, така и към присъстващите ученици за придаване на уникалност на събитието. Той завърши с думите:
– “Оратница” са земни хора и прекрасни музиканти. Това, което направиха за учениците е наистина много, дори и, може би. да не го осъзнават. Искам да им благодаря от цялото си сърце, че намериха време да покажат своето изкуство по този начин. Вече обсъдихме някои идеи за бъдещи срещи, които бих желал да организирам по един различен начин и в които да участват ученици и от другите училища!”
“Оратница” са:
Християн Георгиев – Кавал, вокал, мелодика, пиано; Георги „Хорхе“ Маринов – диджериду, гайда; Петър „Бъни“ Йорданов – Кахон, тъпан; Иван „Попа“ Господинов – вокал; Дияна Василева – вокал (Мистерията на бъл. гласове), Ася Пинчева – вокал (Космическите гласове от България).

Снимки:

Оратница – образователен концерт