Споделете в
5/5 - (21 votes)

18 ноември 2019 година
Видео репортаж от посещението на учениците от седми клас на мюзикъла “Криворазбраната цивилизация” в МДТ “Константин Кисимов, Велико Търново.

Директорът на театъра, г-н Васил Вълчев разказа за историята на театъра, големия гоблен, който се спуска над сцената, оркестрина….. Бяхме запознати с историята на театъра, видяхме декори, зад кулисите, гримьорни. Посещението беше организирано от Добрин Пелтеков и подкрепено от класните ръководители на седмите класове – Катина Ангелова и Миглена Василева.

Музикалният театър, или мюзикъл, е музикално-сценично изкуство. За разлика от оперетата, мюзикълът се появява в 20 век и музиката е със съвременно звучене, като жанрово може да бъде от джаз, през рок, поп и други. Текстът, както при операта се нарича либрето. Актьорите трябва да могат да имат вокални данни, пластичност, фотогеничност и разбира се – актьорско майсторство.

Първоначално „Криворазбраната цивилизация“ е телевизионен мюзикъл, постановка на Българската национална телевизия от 1974 година по едноименната класическа пиеса „Криворазбраната цивилизация“ на Добри Войников.

Режисьор на тогавашната продукция е Хачо Бояджиев, музиката е композирана от Дечо Таралежков. Главните роли са изпълнявани от Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Ружа Делчева, Никола Анастасов, Лора Керанова и Зорка Димитрова.

Това е вероятно най-популярната адаптация на късно-възрожденската пиеса на Войников. Великолепната сценография, незабравимата музика и точно подбраният актьорски състав превръщат произведението във водеща творба в жанра на мюзикъла и телевизионните постановки.

Посещение на мюзикълът Криворазбраната цивилизация (репортаж)