Споделете в
5/5 - (7 votes)
140 година от смъртта на Васил Левски. Среща разговор с професор Петко Петков

Среща-разговор с професор Петко Петков по случай 140 години от смъртта на Васил Левски

С една малка част от учениците посетихме Клуб Седем, където гостува проф.д-р Петко Петков – председател на Съюза на учените в България клон Велико Търново и преподавател в Историческия факултет във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“. Той е удостоен и с една от най-престижните награди в сферата на духовността – „Златен век“ на Министерството на културата, което отличие е за принос в развитието на българската култура и национална идентичност.

С интересни исторически факти, с премерен патос и с огромно уважение, проф. Петков говори за личността на Апостола на свободата. За живота и делото, за човека, за дякона, за героя. Зададени бяха любопитни въпроси за любовите на Левски, за познанството му или липсата на такова с Ботев, за близкият му приятел и съратник Матей Преображенски-Миткалото, за убитият от него младеж, за който той горчиво съжалявал, за предателствата и неяснотите около отделни моменти от живота му, за неоткритият му гроб, за точната дата на обесването му, за споровете трябва ли да бъде канонизиран за светец и много други.

Гостът на Клуб Седем подчерта високата образованост на националният ни герой, въпреки скромното му потекло, както и комплексните черти от характера му, които спомагат изграждането му като личност, превърнала се в национален идеал. Разноцветната палитра от хора, дошли в клуба, за да отдадат дължимото на Левски и неговото свято дело, е поредното доказателство, че той е обединител на българския народ и че няма да бъде забравен!

Среща с проф. д-р Петко Петков