Споделете в
5/5 - (11 votes)

В учебниците по музика за 7 клас има наблюдение или посещение на оперен, балетен или оперетен спектакъл.

За да подготвя учениците към по-сериозните музикално-сценични жанрове, реших да им предложа посещение на мюзикъла “Вражалец” по музика на Дечо Таралежков.  Този спектакъл бее постановка на МДТ “Константин Кисимов” Велико Търново. Изборът беше такъв, защото темата е все още актуална, а мюзикълът е жанр, който няма да натовари учениците. Музиката е по-лека за слушане, жанрът е относително нов – възникнал през XX век в САЩ.

Посещението не беше задължително, но 40 ученика изявиха желание да го гледат. Час преди представлението, след предварителна уговорка, бяхме посрещнати от заместник директора на театъра Алфидин Раифов. Той ни разказа за историята на сградата, стъпихме на сцената, видяхме декорите, реквизита, срещнахме се с актьорите, играещи главните роли.

Фактът, че учениците останаха с положителни емоции и след направената анкета нямаше негативни оценки, показа, че това беше правилния избор за въвеждането им в музикално-сценичните жанрове. Вече имаме план за посещения на бъдещи постановки!

Благодарим на ръководството, изпълнителския състав, оркестъра и сценичните работници на театъра за това изживяване!

 

МДТ “Константин Кисимов” и мюзикъла “Вражалец”